Digitale leeromgeving

ICT en digitale media zijn niet meer weg te denken uit onze leefwereld. Ook op onze school zetten we ICT in om onze leer en leefomgeving te ondersteunen, zodat de digitale vaardigheden van onze leerlingen een troef zijn op de arbeidsmarkt en in het dagelijkse leven.

Laptopproject

We zorgen ervoor dat elke leerling over een laptop beschikt op school. De meeste leerlingen hebben een laptop in bruikleen die zowel op school als thuis gebruikt kunnen worden. Je brengt je laptop steeds mee naar school en zorgt zelf voor een stevige boekentas waar de laptop met beschermhoes, naast alle andere schoolbenodigdheden in kan. De leerlingen van De Ast OV3 en LMC duaal gebruiken toestellen die op school blijven.

Bij ontvangst van de schoollaptop wordt verplicht een gebruiksovereenkomst ondertekend. Uitgebreide en technische info over ons laptopproject lees je in de laptopbrochure. De gebruiksvergoeding die je betaalt via de schoolrekening staat in dit schoolreglement vermeld onder de rubriek “Bijdrageregeling”. Op school kun je met vragen over het laptopproject, de toestellen, de service en garantie, bestellingen of defecten… terecht op onze laptopbalie (laptopbalie@bcpop.be).

Lessen

Je leerkrachten combineren traditionele (boeken) met digitale leermiddelen. De laptop biedt veel mogelijkheden om nog meer te leren op eigen tempo, makkelijker achterstanden in te halen, toetsen of proefwerken eigentijds voor te bereiden, digitaal te evalueren… We testen de digitale tools die aangeboden worden uit en moedigen het gebruik ervan aan in de les. Ook nieuwe technologieën, zoals AI, worden ingezet om een meerwaarde te creëren. De didactische en pedagogische keuzes die je leerkracht maakt, zijn daarbij belangrijk en cruciaal. Hou je dus aan de afspraken en de richtlijnen die je krijgt.

Digitale communicatie

De basisafspraken voor digitale communicatie staan samengevat in ons digicharter.

De leerlingen werken digitaal via hun schoolaccount van Office365 (@leerling.bcpop.be) en kunnen via het leerlingenportaal in Teams naar zowel hun smartschool als hun e-mail. We verwachten dat de leerlingen op schooldagen de nieuwsposts op het portaal regelmatig checken, alsook de berichten via chat en posts (Teams) en e-mail (Outlook).

De digitale communicatie met ouders verloopt volledig via e-mail. Alle documenten, brieven… zijn digitaal ter beschikking op onze sharepoint voor ouders. Geregeld bundelen we het nieuws vanuit de school in een nieuwsbrief, die ook via e-mail bezorgd wordt aan de ouders.

Apps en sociale media zoals Messenger, TikTok, Snapchat, Whatsapp… gebruiken we niet als digitaal communicatiekanaal op school. Facebook en Instagram worden enkel gebruikt om breed te informeren, ze worden niet gebruikt om gesprekken te voeren.

Leerlingen en ouders krijgen via een eigen (co-)account toegang tot Smartschool. Op dit digitaal leerplatform vind je:

  • de digitale agenda met lesonderwerpen en planning van evaluaties, toetsen, opdrachten en taken;
  • het leerlingvolgsysteem met informatie over je afwezigheden, loopbaan, leerbegeleiding en gedrag;
  • het puntenboekje waarin je je resultaten kan terugvinden, aangevuld met