Schoolverzekering en vrijwilligerswerk

Waarvoor ben je verzekerd?

Je bent verzekerd tegen lichamelijke letsels die je oploopt op school en op weg van en naar de school. Je moet wel de kortste of veiligste weg volgen en die in een normale tijdsduur afleggen. Wie een omweg maakt, is niet verzekerd. Stoffelijke schade aan kleren, fiets, enz. wordt niet vergoed.

Vanaf de leeftijd van 15 jaar is het aangewezen je identiteitskaart steeds bij te hebben. Bij aanmelding in het ziekenhuis gebeurt de identificatie probleemloos. Op de stageplaats ben je verzekerd door de arbeidsongevallenverzekering van de school.

Hoe werkt de schoolverzekering?

Als je een ongeval hebt, verwittig je het secretariaat. Je krijgt er een aangifteformulier dat door de dokter moet worden ingevuld en dat je weer afgeeft op het secretariaat (die moet binnen de 2 dagen gebeuren). De school verwittigt dan de verzekeraar.

Na aangifte van een ongeval door de school, stuurt de verzekeringsmaatschappij aan de betrokken ouder(s) een schrijven waarbij ze een dossiernummer toekent en waarbij ze eveneens een document bezorgt waarop alle kosten moeten worden genoteerd. Bewaar die documenten zorgvuldig!

Tijdens de behandeling betalen de ouder(s) eerst alle kosten voor medische zorgen. Van elke rekening moet echter het betalingsbewijs zorgvuldig worden bewaard.

Op het einde van de behandeling bezorgen de ouder(s) hun ziekenfonds de documenten voor de verzekeringsmaatschappij en alle betalingsbewijzen. Het ziekenfonds vult de nodige documenten in en betaalt zelf aan de ouder(s) de verschuldigde tegemoetkoming volgens het wettelijk barema.

De ouder(s) vullen het document van de verzekering aan met de nodige persoonlijke gegevens over de wijze van betaling. Ze geven dit volledig ingevulde document samen met alle betalingsbewijzen af op het secretariaat. Na controle stuurt de school alles door naar de verzekeringsmaatschappij.

Belangrijke opmerking: de ouder(s) brengen de behandelende arts op de hoogte dat alleen die behandeling door de verzekering worden terugbetaald welke zijn opgenomen in de nomenclatuur van het RIZIV.

Zet je in voor de school als vrijwilliger

Als school werken we bij de organisatie van verschillende activiteiten samen met vrijwilligers. Wij kunnen rekenen op vele ouder(s), leerlingen, oud-leerlingen en nog vele anderen. De wet verplicht o.m. de scholen om aan de vrijwilligers een organisatienota voor te leggen. Omdat elke leerling en elke ouder een schoolreglement ontvangt en voor akkoord ondertekent, kiest de school ervoor om de organisatienota in het schoolreglement op te nemen. Op die manier is iedereen op de hoogte.

Organisatie

VSOP Sint-Bertinus vzw, Bruggestraat 14, 8970 Poperinge

Maatschappelijk doel

De vereniging heeft tot doel, met uitsluiting van enig winstoogmerk, het inrichten en het bevorderen van katholiek onderwijs en opvoeding in overeenstemming met de richtlijnen van de kerkelijke overheid.

Verzekeringen

De organisatie heeft een verzekeringscontract afgesloten tot dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid, met uitzondering van de contractuele aansprakelijkheid, van de organisatie en de vrijwilliger. Het verzekeringscontract werd afgesloten bij Belfius De organisatie heeft een verzekeringscontract afgesloten tot dekking van de lichamelijke schade die geleden is door vrijwilligers bij ongevallen tijdens de uitvoering van het vrijwilligerswerk of op weg naar en van de activiteiten. Het verzekeringscontract werd afgesloten bij Belfius.

Is eveneens verzekerd de schade die de verzekerden-stagiairs veroorzaken aan de voorwerpen die hun door de personen bij wie zij hun stage verrichten toevertrouwd worden om het voorwerp uit te maken van een werk of als werkinstrument, met uitsluiting van de schade aan voertuigen. In deze gevallen wordt de waarborg verleend ten belope van € 25.000 per schadegeval.

De polis ligt ter inzage op het schoolsecretariaat.

Vergoedingen

De activiteit wordt onbezoldigd en vrijwillig verricht. De organisatie voorziet in geen enkele vergoeding voor de vrijwilligersactiviteiten.

Deontologie

Aan vrijwilligers kan worden gevraagd om een uittreksel uit het strafregister (model 2) te bezorgen.

Bij vrijwilligerswerk bestaat de kans dat je als vrijwilliger geheimen verneemt waarvoor een geheimhoudingsplicht bestaat. Het gaat dan vooral om vrijwilligerswerk bij telefonische hulpverlening als Tele-Onthaal, de Zelfmoordlijn waarbij je in contact komt met vertrouwelijke informatie. Bij vrijwilligerswerk op school is de geheimhoudingsplicht normaal gezien niet van toepassing. Een vrijwilliger gaat discreet om met de informatie die hem of haar is toevertrouwd.